Šta je VPN?

VPN (Virtuelna privatna mreža) tehnologija omogućava sigurno povezivanje korisnika koji se nalazi na udaljenoj lokaciji (kod kuće, na putu, u inostranstvu i sl.) sa mrežom njegove matične institucije korišćenjem već postojeće mrežne infrastrukture, kao što je Internet.

Podaci koji se u izvornom obliku prenose preko bilo koje javne mreže su nezaštićeni, zbog čega postoji opasnost od prisluškivanja podataka od strane neovlašćenih lica. Takođe, nezaštićena komunikacija ostavlja mogućnost ubacivanja lažnih paketa i izmene sadržaja postojećih paketa.

Korišćenje VPN tehnologije pruža sigurnu komunikaciju preko nesigurnih mreža, kao što je Internet, obezbeđivanjem tri ključna elementa sigurnosti:

  • Autentifikacija koja obezbeđuje da samo autentifikovani (provereni) klijenti imaju pristup zaštićenoj mreži
  • Poverljivost podataka koja obezbeđuje da se primenom enkripcije (šifrovanja) štiti sadržaj poruke, čime informacija postaje neupotrebljiva potencijalnom napadaču ili nekom drugom kome poruka nije namenjena
  • Integritet podataka kojim se garantuje da izvorni sadržaj poruke nije promenjen na njenom putu do odredišta

AMRES VPN servis

AMRES VPN servis omogućava krajnjim korisnicima AMRES-a da na zaštićen i siguran način, preko Interneta, pristupe mrežnim resursima i servisima AMRES-a (Kobson, proxy…), kao i resursima u okviru svoje institucije.

AMRES VPN servis koristi OpenVPN softver za kreiranje VPN tunela preko SSL protokola kako bi se uspostavila zaštićena komunikacija. Servis se može koristiti od kuće, iz Internet kafea ili bilo koje tačke pristupa Internetu.

Podešavanje računara za korišćenje VPN servisa

 
vpn_servis.txt · Last modified: 2018/09/13 10:46 by slobo · []
Recent changes RSS feed Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki