Штампа

Πосета студената руднику угља Тамнава - Западно Поље колубарског рударског басена

tamnava-02

У среду, 26. јуна 2019. године, студенти треће и четврте године модула М1 (Пројектовање у машиноградњи) су посетили рудник угља Тамнава - Западно Поље колубарског рударског басена.

Посета је остварена у оквиру стручне екскурзије коју је организовао Факултет за машинство и грађевинарство у Краљеву у сарадњи са менаџментом површинског копа. Том приликом, студенти су имали ексклузиван приступ машинама на којима се базира електро-енергетски систем Републике Србије: роторним багерима, одлагачима јаловине и угља, претоварним местима и магистралним тракастим транспортерима.

Поред наведеног, посећено је и поље за хомогенизацију ископаног угља. Студенти су искористили јединствену прилику да се упознају са овом, за Србију али и шире, потпуно новом технологијом, јер је монтажа овог огромног транспортног система у току. Улога ове фабрике на отвореном ће бити уједначавање квалитета угља који иде ка термоелектранама, у циљу остварења уштеде у потрошњи угља и продужењу радног века постројења.

Високе температуре нису умањиле узбуђење и задовољство због близине ових мега-машина, као и гостопримства домаћина - водећих инжењера и руководилаца рудника, иначе, бивших студената нашег Факултета.

Youtube                  Linkedin                  Twitter                  Facebook                  Instagram