Штампа

Проф. др Миломир Гашић, нови члан Академије Руске Федерације - одсек за чврстоћу

Са великим поносом и задовољством оглашавамо да је наш редовни професор др Миломир Гашић примљен у чланство Академије Руске Федерације - одсек за чврстоћу.

gasic-moskva-01

Ово велико признање за професора Гашића, али и за Факултет за Машинство и грађевинарство у Краљеву, као и за Универзитет у Крагујевцу у целини, има своју историју и след.

Проф. др Миломир Гашић је својим научним радовима присутан у научним круговима Руске Федерације више од двадесет година. Већ 2005. године, резултати тих радова су били запажени и позитивно оцењени од стране водећих професора из области грађевинске и транспортне механизације. Наиме, оцењујући његов допринос развоју науке за поменуту област као значајним, Научни савет Универзитета у Вороњежу (Воронежский государственный архитектурно-строительный Университет - ВГАСУ) је 27.09.2005. године, протоколом број 2, донео решење којим му се додељује Диплома почасног доктора наука – Doctorhonoriscausa – под редним бројем 006. Она му је уручена 14. октобра 2005. године на дан јубилеја посвећеном седамдесет петој годишњици постојања и рада Универзитета у Вороњежу.

Након промоције у почасног доктора наука, интересовање водећих руских научника из области грађевинске и транспортне механизације за рад професора Гашића се наставило са још већом пажњом. У оквиру међународних научних конференција Интерстројмех (ИНТЕРСТРОЙМЕХ), где је члан организационог комитета, проф. др Миломир Гашић је у више наврата одржао предавање по позиву.

Коначно, након процедуре темељног вредновања његовог целокупног научног и стручног опуса од стране Већа академика као врховног тела, донета је одлука да се проф. др Миломир Гашић прими у чланство Академије Руске Федерације, одсек за чврстоћу. Диплому је, испред Већа академика Руске Федерације, уручио заслужни научник Руске Федерације, академик проф. др Е. М. Кудрјавцев, у Москви, 11. октобра 2016. године, на свечаности поводом јубилеја 95 година од оснивања Московског државног грађевинског Универзитета (Московский государственный строительный Университет - МГСУ), највећег грађевинског универзитета у Руској Федерацији.

Уручењу дипломе је присуствовао и декан Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву проф. др Миле Савковић, као и доценти др Горан Марковић и др Небојша Здравковић.

Галерија

Youtube                  Linkedin                  Twitter                  Facebook                  Instagram