Штампа

Предавање др Драгана Петровића на Универзитету за транранспорт „Тодор Каблешков“ у Софији

Предавање др Драгана Петровића у Софији

У оквиру програма Еразмус+, професор нашег факултета др Драган Петровић обавио је посету Универзитету за транранспорт „Тодор Каблешков“ у Софији.

Посета је обављена у периоду 15-20. мај 2016. Професор Петровић је на Универзитету у Софији одржао предавања из области испитивања и прорачуна железничких возила, оптичкe анализe напона (фотоеластичност) и теоријско - експерименталнe напонско – деформационe анализe, посебно на конструкцијама са концентрацијом напона. Предавањима су присуствовали студенти и професори Универзитета „Тодор Каблешков“, а по питањима и интересовању током и након предавања, може се закључити да су презентиране лекције изазвале велику пажњу.

У току посете, на Универзитету „Тодор Каблешков“ се одржала конференција младих научника Европе, па је професор Д. Петровић био почаствован позивом ректора др Петра Колева и проректора др Данијеле Тодорове да отвори конференцију и одржи уводни говор. Том приликом уприличен је сусрет и разговор са нашим студентима мастер студија Немањом Парезановићем и Игором Обреновићем који у оквиру Еразмус+ програма наставу, у овом семестру, слушају на универзитету „Тодор Каблешков“. Такође, и студенти магистарских и докторских студија из Бугарске, са својим менторима, искористили су прилику за консултације са др Д. Петровићем у вези израде својих теза и дисертација.

Поред обиласка научно - истраживачких лабораторија Универзитета, домаћини су демонстрирали своја техничка достигнућа, између којих је највећи утисак оставио електро-аутомобил, дело професора Универзитета „Тодор Каблешков“ др Ивана Миленова, који је са проф. др Петровићем обавио показну вожњу.

Осим тога др И. Миленов, др Д. Атмаџова, др В. Николов, др Н. Георгијев и други показали су изузетно гостопримство и уприличили обилазак културно-историјских споменика Софије и околине. Посебан утисак оставили су:православна црква „Света Недеља“ у којој се чувају и могу се видети нетрулежне мошти српског краља Милутина Немањића (1253-1321), антички локалитет „Сердика“ и православни манастир „Свети Козма и Дамјан“, који се налази 52 км источно од Софије, на планини Черна гора.

Галерија

Youtube                  Linkedin                  Twitter                  Facebook                  Instagram